Krucha tarta wielkanocna z jajkami na przystawkę. Obłędne nadzienie wylewam na maślane ciasto. Oto pomysłowe danie na świąteczny stół

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Domowa tarta wielkanocna z jajkami to ciekawa propozycja na podanie dobrze znanych składników świątecznego poczęstunku. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowa tarta wielkanocna z jajkami to ciekawa propozycja na podanie dobrze znanych składników świątecznego poczęstunku. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na niecodzienne zastosowanie jajek na wielkanocnym stole? Proponuję kruchą tartę wielkanocną udekorowaną ćwiartkami jajek. Maślane ciasto rozpływa się w ustach i obłędnie pachnie suszonym majerankiem. Nadzienie składa się z prostych składników, które powtarzają się w wielu świątecznych potrawach. Zachęcam do wykorzystania ich w nowej formie. Poznaj przepis na tartę wielkanocną z jajkami.

W skrócie

W czasie wielkanocnym królują dania na bazie jajek na twardo, chrzanu, majonezu i dużej ilości śmietany. Jeśli chcesz podać dobrze znane składniki w odmienionej formie, to wypróbuj tartę wielkanocną z jajkami. Słone kruche ciasto zagniecione na wysokiej jakości maśle, doprawiane jest majerankiem, który obłędnie pachnie. Jeśli lubisz suszone oregano, bazylię lub natkę pietruszki, to możesz śmiało dodać ją do ciasta. Nadzienie do tarty robię z płynną śmietanką, która nadaje mu aksamitnej konsystencji. Sprawdź przepis na wytrawną tartę wielkanocną z jajkami.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania tarty wielkanocnej z jajkami

Tarta wielkanocna z jajkami – wyjątkowy przepis na wytrawną tartę

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Poziom trudności: Łatwy.

Składniki:
Kruche ciasto:

  • 220 g mąki pszennej tortowej,
  • 125 g zimnego masła Łaciate,
  • 1 duże jajko,
  • 1-2 łyżki zimnej wody,
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku,
  • duża szczypta soli.

Nadzienie:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3 surowe jajka,
  • 2 cebule dymki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 36%,
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 0,3 łyżeczki mielonej pikantnej papryki,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz.

Do dekoracji:

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • opcjonalnie: 1 łyżka koperku.

reklama

Jak zrobić tartę wielkanocną z jajkami?

Sposób przygotowania:

  1. Z przesianej mąki pszennej, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody, majeranku i soli zagniotłam jednolite ciasto.
  2. Następnie schłodziłam je przez 15 minut w lodówce i rozwałkowałam na blacie podsypanym mąką ziemniaczaną.
  3. Przełożyłam do formy na tartę o średnicy 26 cm i nakłułam ciasto gęsto widelcem.
  4. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170°C z termoobiegiem i piekłam przez ok. 15 minut, aż ciasto na spód się zarumieni.
  5. W trakcie pieczenia przygotowałam nadzienie.
  6. Cebulę dymkę pokroiłam w plasterki.
  7. Całe jajka umyłam i wbiłam do miski, dodałam śmietankę, śmietanę, majonez oraz chrzan.
  8. Wymieszałam widelcem do połączenia składników i dodałam cebulę dymkę.
  9. Farsz doprawiłam solą, pieprzem i dwoma rodzajami mielonej papryki.
  10. Masę jajeczno-śmietanową przelałam na podpieczone kruche ciasto.
  11. Na wierzchu ułożyłam pokrojone na ćwiartki ugotowane jajka na twardo.
  12. Tartę wielkanocną z jajkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 20 minut.
  13. Gotowa tarta będzie złocisto-brązowa z wierzchu i odrobinę wyrośnie.
  14. Upieczoną tartę wielkanocną odstawiłam do wystudzenia.
  15. Tuż przed podaniem ciepłą tartę wielkanocną z jajkiem udekorowałam posiekanym szczypiorkiem.
  16. Tarta znakomicie prezentuje się posypana natką pietruszki lub koperkiem.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Krucha tarta wielkanocna z jajkami na przystawkę. Obłędne nadzienie wylewam na maślane ciasto. Oto pomysłowe danie na świąteczny stół - Strona Kuchni

Wróć na sieradz.naszemiasto.pl Nasze Miasto