Nasza Loteria

Domowy Burger Drwala smaczniejszy niż w sieciowej restauracji. Sprawdź przepis na sezonową kanapkę z wołowiną. Tym daniem można się najeść

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kanapka inspirowana Burgerem Drwala może być przygotowana z twoich ulubionych składników. Kotlet może być wołowy, wieprzowy, drobiowy lub roślinny. Zobacz przepis na domowego burgera z kotletem wołowym.
Kanapka inspirowana Burgerem Drwala może być przygotowana z twoich ulubionych składników. Kotlet może być wołowy, wieprzowy, drobiowy lub roślinny. Zobacz przepis na domowego burgera z kotletem wołowym. Agata Siemaszko
Wiele osób czeka, aż w listopadzie pojawi się Burger Drwala w sieci restauracji McDonald's. Wysokokaloryczna przekąska ma wielu fanów. Sezonowa kanapka złożona jest soczystego kotleta zamkniętego w pszennej bułce. Sposób podania ma ułatwić szybkie zjedzenie i posilenie się przed zwiększonym wysiłkiem fizycznym. Zobacz przepis na domowy Burger Drwala dla dwóch osób.

W skrócie

Fenomen Burgera Drwala polega na jego sezonowości. Przysmak nie jest w stałej ofercie McDonald's, dlatego wiele osób czeka na niego z niecierpliwością. W tym roku burger trafi do menu sieciowej restauracji 8 listopada, a w pełnej ofercie będzie dostępny od 15 listopada. Sam burger jest przygotowywany na bazie kotleta wołowego, lub z kurczaka z dodatkiem warzyw oraz smażonego panierowanego żółtego sera. Wszystkie te składniki są wysokokaloryczne. Ich obecność tłumaczyć ma nazwa, która nawiązuje do ciężko pracującego drwala potrzebującego energii do wyrębu drzew. Podpowiadamy, jak zrobić domowy Burger Drwala na lunch.

Domowy Burger Drwala – przepis na pożywne danie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45-60 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 bułki do hamburgerów,
  • 4 plastry sera topionego typu cheddar,
  • 2 plastry sera żółtego,
  • 1 cebula.
  • 6-7 pieczarek,
  • kilka liści sałaty,
  • 1/2 pomidora,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 6 plastrów boczku,
  • po 200-300 g wołowiny na kotleta,
  • 1 serek topiony typu gouda,
  • 1 jajko do panierowania,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sos do Burgera Drwala:

  • ketchup,
  • sos czosnkowy: 100 ml jogurtu, pieprz, sól i posiekany ząbek czosnku.

Jak zrobić domowy Burger Drwala?

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w cienkie plastry.
  2. Plastry boczku usmażyć na suchej patelni. Boczek odsączyć
  3. Na patelni po boczku podsmażyć cebulę. Przełożyć do innego pojemnika.
  4. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki – w razie potrzeby dolać odrobinę oleju.
  5. Bułkę przekroić na pół i na górnej połówce układać: ser topiony, cebulę i boczek; natomiast na dolne: plaster żółtego sera i pieczarki.
  6. Rozgrzać piekarnik do 180° Celsjusza.
  7. Z mięsa wołowego uformować 2 cienkie kotlety – mięso przyprawić solą i pieprzem bezpośrednio przed smażeniem.
  8. Na dużą patelnię wlać odrobinę oleju i mocno rozgrzać. Wołowinę smażyć ok. 6 minut z każdej strony. W międzyczasie wstawić bułki do pieczenia na maksymalnie 5 minut.
  9. Wyłączyć piekarnik i wyjąć podpieczone bułki.
  10. Na dolną połówkę ułożyć sałatę, następnie mięso, sos, inne warzywa i złożyć w całość.

Wege kanapka drwala

Domową wersję Burgera Drwala można też przygotować w wersji wegetariańskiej. Kotlet w kanapce zazwyczaj przygotowany był na bazie roślin strączkowych, np. soczewicy i ciecierzycy. W latach poprzednich sieć McDonald miała w ofercie wege kanapki drwala, które wiele osób chętnie próbowało. Warto pamiętać, że nawet roślinny zamiennik kotleta w tym przypadku nie jest zdrowszą alternatywną. W domowej wersji zachęcamy do korzystania z jogurtu greckiego zamiast majonezu i korzystania z serów o obniżonej wartości kalorycznej. W zestawie z burgerem w latach ubiegłych można było zjeść krążki cebulowe. Zachęcamy do zrobienia ich we własnej kuchni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowy Burger Drwala smaczniejszy niż w sieciowej restauracji. Sprawdź przepis na sezonową kanapkę z wołowiną. Tym daniem można się najeść - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na sieradz.naszemiasto.pl Nasze Miasto