Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Beza z kremem mascarpone i malinami. Najprostszy przepis na zachwycający deser. To dużo łatwiejsze do zrobienia, niż ci się wydaje

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Beza z owocami to deser, który zasmakuje każdemu
Beza z owocami to deser, który zasmakuje każdemu Karolina Głogowska
Beza Pavlova to deser, który zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu, możesz przygotować prostą bezę z owocami i mascarpone. Przepis nie jest skomplikowany, a wszystkie składniki są łatwo dostępne. Zrób pyszną bezę na deser i zachwyć swoją rodzinę.

W skrócie

Beza Pavlova to jeden z bardziej efektownych deserów, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Choć robi wrażenie skomplikowanego wypieku, tak naprawdę jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy ubić białka na sztywną masę, zgodnie ze wskazówkami, a potem już beza piecza się sama. Proponuję podać do niej równie łatwy krem z mascarpone. Bezę można udekorować dowolnymi owocami. Tym razem polałam ją sosem mango i podałam z malinami. Całość jest maksymalnie prosta do zrobienia, ale efekt zwala z nóg.

Beza z kremem i owocami – przepis na zachwycający deser

Czas przygotowania: przygotowanie: 20 minut + pieczenie 90 minut
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 białek,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szklanka cukru,
  • 150 g mascarpone,
  • 150 g śmietanki 30%,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 100 ml pulpy mango,
  • maliny (mogą być mrożone).

Jak przygotować łatwą bezę z mascarpone i malinami?

  1. Nagrzałam piekarnik do 170 stopni.
  2. Białka (nie może być w nich ani trochę żółtka) umieściłam w misie robota planetarnego. Ubijałam je najpierw powoli, a potem zwiększyłam obroty. Kiedy były już prawie ubite, stopniowo dodawałam cukier.
  3. Na koniec dodałam do białek sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę ubijałam.
  4. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Odrysowałam od talerza okrąg i ułożyłam na nim bezę.
  5. Włożyłam bezę do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni. Piekłam jeszcze ok 90 minut.
  6. Przygotowałam krem z mascarpone. Serek ubijałam ze śmietanką i cukrem wanilinowym. Nie można ubijać go za długo, bo się zetnie.
  7. Po upieczeniu wyjęłam bezę i pozwoliłam, aby wystygła.
  8. Wyłożyłam na bezę krem mascarpone, pulpę mango, a na koniec maliny.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Beza z kremem mascarpone i malinami. Najprostszy przepis na zachwycający deser. To dużo łatwiejsze do zrobienia, niż ci się wydaje - Strona Kuchni

Wróć na sieradz.naszemiasto.pl Nasze Miasto