Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Znajomi wciąż mnie proszą o ten deser. Poznaj przepis na sernik z mlekiem skondensowanym. Wprost rozpływa się w ustach

Redakcja
Domowy sernik z mlekiem skondensowanym to świetny pomysł na deser do filiżanki kawy.
Domowy sernik z mlekiem skondensowanym to świetny pomysł na deser do filiżanki kawy. Getty Images/kaorinne/zdjęcie ilustracyjne
Najsmaczniejszy sernik z mlekiem z puszki to niezwykły deser na wielkanocny podwieczorek. Kremowa i wilgotna masa serowa po upieczeniu nabiera delikatnej konsystencji. Kęs za kęsem można się przekonać, że zechce się go zjeść do ostatniego okruszka. Poznaj przepis na domowy sernik z mlekiem skondensowanym dla całej rodziny.

W skrócie

Domowy sernik z mlekiem skondensowanym można zrobić z łatwo dostępnych składników. Wystarczy zebrać dobrej jakości zmielony twaróg, mleko skondensowane, skrobię ziemniaczaną i jajka. Do smaku warto dodać zmielony na puder cukier z prawdziwą wanilią. Dzięki temu deser nabierze odświętnego charakteru. Taki sernik z mlekiem skondensowanym można zrobić na spodzie z herbatników, z własnoręcznie zrobionego kruchego ciasta lub wylać masę na wcześniej upieczony domowy biszkopt. Przedstawiam prosty przepis na sernik z mlekiem skondensowanym bez spodu.

Sernik z mlekiem skondensowanym – prosty przepis

Liczba porcji: na 12 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty

Składniki:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka,
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
  • 5 jajek,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 10 g cukru pudru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka miękkiego masła do wysmarowania formy.

Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wyjmuję wcześniej na kuchenny blat, aby były w temperaturze pokojowej.
  2. Tuż przed robieniem sernika z mlekiem skondensowanym piekarnik rozgrzewam do 170° Celsjusza z opcją grzania góra-dół, bez termoobiegu.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowuję masłem i wykładam spód papierem do pieczenia.
  4. Na początek żółtka jajek oddzielam od białek.
  5. W szerokiej misce miksuję twaróg na sernik z żółtkami. Powoli w trakcie mieszania dolewam mleko skondensowane.
  6. Następnie powoli dosypuję mąką ziemniaczaną i mieszam do uzyskania gładkiej masy.
  7. Wedle uznania możesz w tym momencie dosypać cukier z prawdziwą wanilią albo wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  8. W drugiej misce wlałam oddzielone wcześniej białka i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  9. Ubite białka delikatnie, łyżka po łyżce, mieszam z masą serową, aż uzyska jednolitą konsystencję.
  10. Następnie masę na sernik z mlekiem skondensowanym wlewam do wcześniej natłuszczonej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Sernik z mlekiem skondensowanym wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 45 minut.
  12. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 140° Celsjusza i piekłam przez kolejne 40 minut.
  13. Upieczony sernik studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, a następnie wkładam do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Z czym podawać sernik z mlekiem skondensowanym?

Ten sernik znakomicie smakuje podany z sosem owocowym. W sezonie warto sięgać po świeże maliny, truskawki lub porzeczki. Jesienią, zimą i wczesną wiosną świetnie sprawdzą się mrożonki. Do sernika z mlekiem skondensowanym można także podawać sos ze słonego karmelu albo udekorować polewą czekoladową.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Znajomi wciąż mnie proszą o ten deser. Poznaj przepis na sernik z mlekiem skondensowanym. Wprost rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na sieradz.naszemiasto.pl Nasze Miasto