MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)

Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Ukradł 6 torebek, zerwał łańcuszek, a na koniec wziął się za przedszkolnego pedagoga

NOWE
Ukradł 6 torebek, zerwał łańcuszek, a na koniec wziął się za przedszkolnego pedagoga

Polonia Przemyśl spadła do klasy okręgowej

NOWE
Polonia Przemyśl spadła do klasy okręgowej

Polecamy

Wywiad z Piotrem Kopkiem, nowym prezesem WFOŚiGW w Łodzi

Wywiad z Piotrem Kopkiem, nowym prezesem WFOŚiGW w Łodzi

III liga: Pierwszy gol Nigeryjczyka dla Warty Sieradz, ale przegrana w Łowiczu

III liga: Pierwszy gol Nigeryjczyka dla Warty Sieradz, ale przegrana w Łowiczu

Przegląd tygodnia od 12.05 w Sieradzu

Przegląd tygodnia od 12.05 w Sieradzu