Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Jan Homel stworzył skarbiec narzędzi, które służyły dawnym rzemieślnikom

Jan Homel stworzył skarbiec narzędzi, które służyły dawnym rzemieślnikom

Jan Homel stworzył skarbiec narzędzi, które służyły dawnym rzemieślnikom

Jan Homel stworzył skarbiec narzędzi, które służyły dawnym rzemieślnikom

Polecamy

Inauguracyjna sesja Rady Gminy Klonowa. Ślubowania i wybór prezydium ZDJĘCIA

Inauguracyjna sesja Rady Gminy Klonowa. Ślubowania i wybór prezydium ZDJĘCIA

Opinie o maturze 2024: matematyka poszła gładko

Opinie o maturze 2024: matematyka poszła gładko

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC