Pyszne potrawy na święta i nie tylko. Zaskocz swoich gości genialnymi ciastami, mięsami, rybami [Zdjęcia, przepisy]
Słonecznikowiec Składniki na ciasto : 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 2/3 szklanki cukru krem: puszka masy kajmakowej masło słonecznik : 300 g słonecznika 120 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej i połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 25 minut, w temp. 180 stopni. Krem – mikserem ucieramy masło, tak aby powstał puch. Następnie stopniowo dodajemy masę kajmakową, cały czas ucierając. Słonecznik – do rondelka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło i mleko. Całość gotujemy. Dodajemy słonecznik, mieszamy. Masę trzymamy na ogniu przez ok 2 minuty. Następnie na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy masę słonecznikową i wstawiamy ją do piekarnika na 15 minut, temp. 180 stopni. Ciasto kroimy na pół. Na dolną część nakładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta. Na to wykładamy resztę kremu. Upieczony słonecznik kruszymy i obficie posypujemy na wierzchu ciasta. Gotowe.