Najstarsza Knajpa w Sieradzu. Piąta edycja imprezy w sobotę 27 listopada w Centrum Informacji Kulturalnej. Jaki program?

Paweł Gołąb
Paweł Gołąb
Tak przebiegała edycja imprezy w 2017 roku
Tak przebiegała edycja imprezy w 2017 roku Tadeusz Sobczak
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Najstarsza Knajpa w Sieradzu otworzy swoje podwoje po raz piąty. Kolejna edycja cyklicznej imprezy o tematyce historycznej odbędzie się w najbliższą sobotę 27 listopada w Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu (Rynek 18). Tym razem przewodni temat będzie o świątecznym charakterze. To „Boże Narodzenie i zima w średniowieczu". Sobotnia impreza odbędzie się w godz. 16-20. Wstęp jest wolny.

Organizator przedstawia

Najstarsza Knajpa w Sieradzu to cykliczna impreza o tematyce historycznej, odbywająca się w Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu. Przed nami piąta już edycja tego ciekawego wydarzenia. Po długiej przerwie, spowodowanej pandemią, wznawiamy "knajpę”, nawiązując tym razem do klimatu Świąt Bożego Narodzenia oraz tego, jak przed wiekami wyglądało życie w miesiącach zimowych. Czym ogrzewano się w średniowieczu, jakie spożywano potrawy w okresie przedświątecznym, skąd wzięły się piernikowe przyprawy oraz jakie aromaterapeutyczne sposoby pomagały umilić ludziom niesprzyjające, zimowe miesiące? Będzie również można dowiedzieć się o starożytnych źródłach świąt Bożego Narodzenia oraz o tym, jak Święta obchodzono w średniowieczu.

  • Podczas imprezy nie zabraknie stoisk animacyjnych oraz degustacji potraw przygotowanych na bazie dawnych receptur.
  • Wstęp wolny.
  • Wydarzenie odbędzie się zgodnie z obowiązującymi zaleceniami sanitarnymi.

Pełny program imprezy:

  • 16.00 Otwarcie V edycji Najstarszej Knajpy w Sieradzu
  • 16.15-16.45 Stanisław Muszyński (Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej)
  • - Boże Narodzenie w średniowieczu.
  • 17.15-17.45 Zdzisław Koczarski (Instytut Języka Polskiego PAN)
  • - Niezwyciężone Słońce, Saturn i Dzieciątko Jezus - rzecz o starożytnych źródłach świąt Bożego Narodzenia.
  • 18.15-18.45 Marta K. Grochowalska (aromaterapeutka, publikuje m.in. w czasopiśmie popularnonaukowym Pharmacopola) - Aromatyczne remedia: na zimowe problemy dawne i nowe aromatyczne sposoby
  • 19.15-19.30 Michał Szymański (Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej) - Jak ogrzewali się dawni Sieradzanie? Piece w domach, karczmach i warsztatach.
  • 20.00 Zakończenie

Stanowiska edukacyjne:

  • - pracownia alchemika zimą
  • - skąd się wzięły przyprawy piernikowe?
  • - średniowieczna kaligrafia, kolorowanie rycin
  • - wyposażenie dawnej karczmy (prezentacja naczyń, mebli oraz planów)
  • - prezentacja kafli piecowych ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Sieradzu

Degustacja potraw adwentowych na bazie staropolskich receptur przygotowana przez restaurację Zespołu Pałacowo-Parkowego w Małkowie.

Mięsożerni mężczyźni bardziej szkodliwi

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie