Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potomek rodu Trąbczyńskich opowiadał o starych recepturach i odkrywaniu smaków ZDJĘCIA

Dariusz Piekarczyk
Dariusz Piekarczyk
Potomek rodu Trąbczyńskich opowiadał o starych recepturach i odkrywaniu smaków
Potomek rodu Trąbczyńskich opowiadał o starych recepturach i odkrywaniu smaków Fot. Muzeum Okręgowe Sieradz
W miniony wtorek w Muzeum Okręgowym w Sieradzu odbyło się spotkanie poświęcone historii żywności i możliwości odtwarzania dawnych produktów oraz receptur. Michał Szymański z Pracowni Alchemika członek Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej oraz potomek rodu Trąbczyńskich opowiadał o swojej pasji, którą jest nie tylko badanie i odkrywanie zapomnianych smaków czy odtwarzanie dawnych receptur ale przede wszystkim pochylanie się z szacunkiem nad regionalną różnorodnością produktów.

Ciekawym punktem muzealnego spotkania była degustacja staropolskiej - „Musztardy ks. Marcina z Kłecka”, odtworzonej z zachowanych oryginalnych receptur przełomu XVI/XVII wieku. Tego procesu rekonstrukcji podjęli się Michał Szymański i Sebastian Wawszczak i jak się okazało z bardzo pozytywnym skutkiem.

Całości zaś spotkania dopełniła możliwość skosztowania równie ciekawego produktu jakim było piwo „Książę Sieradzki”, warzone w oparciu o rodzinną recepturę, tradycyjne metody produkcji oraz odpowiednie składniki Kajetana Trąbczyńskiego założyciela sieradzkiego browaru.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sieradz.naszemiasto.pl Nasze Miasto