Organizatorzy wstrzelili się w dziesiątkę, zimowy temat zbiegł się bowiem z pierwszymi opada śniegu w Sieradzu. - W Średniowieczu, tak jak w i nowożytności nadchodzące Boże Narodzenie wyznaczało rytm życiu. W cały okresie adwentu poszczono, dlatego przygotowane przez nas na bazie notatek źródeł historycznych z XVI i XVII wieku potrawy stanowią przekrój dań postnych spożywanych w okresie zimowym. Mamy więc chociażby pieczone w piecu pierogi z burakiem czy kaszę z mlekiem migdałowym, śliwkami i przyprawami korzennymi – to akurat była droższa kuchnia, ale sama konsystencja takiej papki z kaszy była czymś charakterystycznym dla wszystkich stanów - przedstawia Michał Szymański z Bractwa Rycerskiego Ziemi Sieradzkiej podkreślając, że polska kulinarna tradycja bożonarodzeniowa jest osadzona bardzo głęboko w przeszłości.
W trakcie tegorocznej edycji Najstarszej Knajpy w Sieradzu można było dowiedzieć się, czym ogrzewano się w średniowieczu, skąd wzięły się piernikowe przyprawy oraz jakie aromaterapeutyczne sposoby pomagały umilić ludziom niesprzyjające, zimowe miesiące. Całość uzupełniły stanowiska edukacyjne: pracownia alchemika zimą, poświęcone średniowieczniej kaligrafii czy ukazującej wyposażenie dawnej karczmy oraz prezentacja kafli piecowych ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Sieradzu.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?