W skrócie
Ciasto na piernikowe lizaki jest łatwe w przygotowaniu i można je upiec nawet w samą wigilię. Piernik nie musi leżakować, jest miękki, wilgotny i gotowy do jedzenia po upieczeniu. Wystarczy wyciąć z ciasta trójkątne choinki i udekorować je zgodnie ze swoją fantazją. Dzieci na pewno będą zachwycone piernikowymi lizakami. Możesz przygotować choinki razem z nimi lub dołączyć je do prezentów.
Lizaki z piernika - przepis na miękkie, wilgotne ciasto piernikowe
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 8-10 lizaków
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 100 g mąki,
- 200 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 100 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- lukier lub polewa czekoladowa,
- ozdoby do pierników,
- kolorowe słomki.
Polecam także: Makowiec, kutia i inne tradycyjne ciasta i desery z makiem
Jak przygotować lizaki z piernika?
- Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
- Masło roztopiłam w rondelku, dodałam do niego miód, kakao i przyprawę do piernika.
- Zdjęłam masło z ognia, dolałam mleko, a następnie jajka i wymieszałam wszystko rózgą.
- Mąkę wsypałam do miski, dodałam cukier, sodę, proszek do pieczenia i wymieszałam.
- Dodałam do mąki masę z rondelka. Zmiksowałam na gładkie ciasto.
- Wlałam ciasto do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 30 minut.
- Wyjęłam piernik i po ostygnięciu pokroiłam na trójkąty.
- Lizaki udekorowałam i nabiłam na słomki.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?