MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg...
fot. ewastudio/123rf.com

Co ma więcej witaminy C niż cytryna? Te łatwo dostępne i tanie owoce i warzywa zadbają o twoją odporność. Które z nich warto jeść jesienią?

Czarna porzeczka

Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Zarówno owoce, jak i liście czarnej porzeczki to źródło witaminy C. Owoce najlepiej jeść na surowo, ale można je też wykorzystywać do przygotowania przetworów takich jak dżemy, galaretki i soki. Z liści zaparza się herbatkę. Owoce czarnej porzeczki wzmacniają serce i naczynia krwionośne oraz regulują ciśnienie krwi. Garść czarnej porzeczki dwukrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Zobacz również

Polska w ćwierćfinale mistrzostw Europy. Biało-czerwoni lepsi od Słowacji!

O TYM SIĘ MÓWI
Polska w ćwierćfinale mistrzostw Europy. Biało-czerwoni lepsi od Słowacji!

Andrzej Duda w Koninie: Tu potrzebna jest elektrownia atomowa

Andrzej Duda w Koninie: Tu potrzebna jest elektrownia atomowa

Polecamy

IV liga: Mistrzem Sokół Aleksandrów lub Widzew II. Kutno wygrywa w Radomsku

IV liga: Mistrzem Sokół Aleksandrów lub Widzew II. Kutno wygrywa w Radomsku

Przegląd tygodnia od 19.05 w Sieradzu

Przegląd tygodnia od 19.05 w Sieradzu

Uwaga na upał! Gdy żar leje się z nieba, wzrasta ryzyko tej gwałtownej choroby

TYLKO U NAS
Uwaga na upał! Gdy żar leje się z nieba, wzrasta ryzyko tej gwałtownej choroby