Ciasto jest proste do przygotowania. Pyszne samo w sobie, ale powidła i krem zmieniają je w naprawdę wyjątkowy deser.
Składniki ciasta
4 jajka
400 g mąki pszennej
300 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika albo cynamonu
400 g cukru
400 g startej marchewki
garść posiekanych orzechów albo bakalii
szczypta soli
Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę za pomocą miksera. Wciąż ubijając, powoli dolewamy olej.
Dodajemy marchewkę, orzechy i delikatnie wymieszać.
W osobnej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Następnie wsypujemy do masy i również delikatnie mieszamy wszystkie składniki do ich całkowitego połączenia.
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 50 minut w 160°C.
Ostudzone ciasto przekrajamy na 3 blaty. Przekładamy samymi powidłami, albo jeden blat powidłami a drugi kremem z wymieszanego serka mascarpone (250 gram), serka śmietankowego (np. Piątnicy, albo Turka - 135 gram) i 100 mililitrów śmietany 30 procentowej i cukru do smaku - masa ma być nie za słodka. Połowę kremy wykorzystujemy do przełożenia ciasta, resztę na dekorację.
Zamach na Roberta Fico. Stan premiera Słowacji jest poważny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?