Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Proste ciastka: świętujcie środę. Upieczcie, najlepiej z dzieciakami, brytyjskie podwieczorkowe klasyki

Joanna Boroń
Alla Boroń
Rock cakes to brytyjska klasyka - nie za słodkie, pełne bakalii ciasteczka, które robi się ekspresowo. Idealnie nadają się na podwieczorek - do kubka herbaty, albo na drugie śniadanie, albo deser.

W przygotowanie blachy rock cakes można zaangażować najmłodszych, bo szczerze mówić receptura jest tak prosta, że zepsuć jej nie można.

Punkt pierwszy to uruchomienie piekarnika - ustawiamy temperaturę na około 180 stopni. Zanim piekarnik się nagrzeje będziemy gotowi!

Czas na przygotowanie ciastek, czyli... zmieszanie wszystkich składników.

Potrzebujemy:
250 gram zwykłej pszennej mąki
75 gram cukru
łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody
65 gram zimnej margaryny lub masła pokrojonego w drobną kostkę
1 jajka
szczypty soli
czubatej łyżki gęstego jogurtu
2 łyżek mleka
oraz około 100 gram bakalii (wystarczą rodzynki)
można też dodać startej skórki pomarańczy lub parę kropli aromatu.

Łączymy składniki, rozcierając w palcach mało lub margarynę. Ciasto będzie lekko grudkowate i klejące - ale w tym tkwi własnie sekret tych ciastek!

Na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia układamy 16 ciastek - najlepiej używając do tego mokrej łyżki.

Możemy je posmarować odrobina jogurtu i posypać cukrem - pięknie się wtedy zrumienią.

Pieczemy około 15 minut - wbita w nie wykałaczka powinna być sucha, a wierzch ładnie zrumieniony.

Najlepiej smakują ciepłe. Z gorzka herbatą lub kawą. Ale i zimne mają swój urok.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koszalin.naszemiasto.pl Nasze Miasto