Polecamy

Żywność ultraprzetworzona, do której należą słodycze, gotowe dania i słodkie napoje, powinna jak najrzadziej gościć w codziennym menu © Nerfee Mirandilla on Unsplash
[1/2]

Żywność ultraprzetworzona przyspiesza proces starzenia się organizmu. Czym jest żywność ULT i dlaczego szkodzi zdrowiu?

Żywność ultraprzetworzona, do której należą słodycze, gotowe dania i słodkie napoje, powinna jak najrzadziej gościć w codziennym menu.

Żywność ultraprzetworzona stanowi niemały udział w codziennej diecie wielu Polaków. Jej konsumpcji sprzyja „szybki” tryb życia skupiony na pracy i osiąganiu kolejnych stopni w karierze zawodowej. Z powodu braku czasu, zamiast sięgać po odżywcze posiłki przygotowane z wysokiej jakości składników, niejednokrotnie kończy się na gotowym daniu odgrzanym tylko w kuchence mikrofalowej – bo tak jest szybciej. Badania pokazują, że niestety w perspektywie czasu, taki sposób żywienia nie ma korzystnego wpływu za zachowanie zdrowia do późnych lat, a oparcie codziennej diety na ultraprzetworzonej żywności wiąże się z przyspieszeniem biologicznego starzenia się organizmu.

Najnowsze wiadomości

reklama