Złoczew. Wyrabiali masło i ser. Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna w Złoczewie zorganizowała warsztaty wyrobu masła i sera. Uczestniczyli w nich iuczniowie klasy II a oraz klasy III b. Zajęcia poprowadził Paweł Kieroń z Muzeum Okręgowego w Sieradzu.
Najpierw teoria potem praktyka i konsumpcja
Pierwsza część warsztatów miała charakter edukacyjny. Odbyła się pogadanka na temat zwyczajów w pracach domowych dawnego gospodarstwa i porównanie z dzisiejszą sytuacją w mieście. Paweł Kieroń omówił również zasady oraz proces wyrobu śmietany, masła i sera. Następnie odbył się pokaz wyrobu białego sera z krowiego mleka. Udział w nim wzięli uczniowie. Nie zabrakło także pokazu wyrobu masła. Uczniowie zaangażowali się w proces ubijania. Dzieci nie ominęła oczywiście degustacja wytworzonych produktów: masła, maślanki, sera i serwatki, którą niektórzy kosztowali po raz pierwszy. W warsztaty włączyli się również rodzice, którzy własnoręcznie upiekli chleb. Uczestnicy zajęć zapoznali się ze sprzętem używanym do wyrobu masła i sera. Bibliotekarki ze złoczewskiej książnicy przygotowały dla uczniów quiz wiedzy o mleku i produktach mlecznych.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?