Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych...
fot. ~UserGI15632523/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych listków, ale tylko z górnych pędów rośliny, bo starsze mają metaliczny posmak i ostre kryształy krzemionki. Bardzo młode okazy są jednak jadalne w całości. Zbiór należy przeprowadzić przed kwitnieniem w rękawiczkach ochronnych, gdyż pokrzywa posiada parzące włoski. Przed jedzeniem trzeba je usunąć poprzez dokładne umycie albo zblanszowanie i szybkie schłodzenie w lodowatej wodzie. Warto dodawać je do sałatek, twarożków, pesto i innych sosów, a także zup.

Zobacz również

Wypadek z udziałem karetki. Ratownik medyczny trafił do szpitala

Wypadek z udziałem karetki. Ratownik medyczny trafił do szpitala

Gdzie oglądać mecz Raków - Pogoń? Zwycięstwo da nadzieję na uratowanie sezonu

Gdzie oglądać mecz Raków - Pogoń? Zwycięstwo da nadzieję na uratowanie sezonu

Polecamy

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

Matura rozszerzona z WOS-u 2024 zakończona. Tu będą odpowiedzi i arkusz CKE

Matura rozszerzona z WOS-u 2024 zakończona. Tu będą odpowiedzi i arkusz CKE

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka