Spotkanie rozpoczęło się od przywitania zebranych gości przez dyrektora ŁODR w Kościerzynie Łukasza Kołoszczyka oraz koordynatorki przedsięwzięcia Marioli Hernas. Z kolei swoją wiedzą podczas wykładu „Jajko w polskiej kuchni” dzielił się Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu.
Panie i Panowie z kół gospodyń wiejskich i lokalnych stowarzyszeń prezentowali pięknie udekorowane, wielkanocne potrawy oraz rękodzieło artystyczne. Część odziana w tradycyjne dla regionu stroje ubogacała spotkanie od strony wizualnej. Była też szansa na prezentację talentów wokalnych i instrumentalnych. Za swój wysiłek w kultywowaniu tradycji i nieoceniony wkład w promocję regionu wręczono pamiątkowe podziękowania.
Po raz pierwszy w ramach działań na rzecz promocji żywności i w oparciu o deklarację współpracy przygotowana została przez lokalnych rolników i przetwórców bogata w regionalne produkty wystawa. Zorganizowana równolegle degustacja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem przybyłych gości. Wśród specjałów regionu znalazły się sery z Głaniszewa, Klonowej i Pęczniewa, wyroby i gotowe dania rybne z Sereczyna, swojskie pieczywo i ciasto drożdżowe z Dybowa , przetwory z warzyw i owoców z Drobnic, warkocze czosnku z Sieradza, chrzan z Ignacowa oraz domowe wyroby wędliniarskie z Chrzanowic.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?