Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Grudziądzu porozmawiają o diecie roślinnej i marnowaniu jedzenia

Łukasz Szalkowski
Łukasz Szalkowski
polskatimes.pl
Grudziądz jest eco - pod takim hasłem odbędą się warsztaty i wykład o wpływie diety roślinnej na zdrowie i środowisko, a także o "zero waste" w kuchni, czyli generowaniu jak najmniejszej ilości odpadów.

Wydarzenie odbędzie się w sobotę, 1. lutego, o godz. 16 w grudziądzkiej Marinie. Będzie poświęcone ekologicznym nawykom w kuchni. Na początek dietetyk Natalia Mogiłko opowie o diecie roślinnej i takim jej komponowaniu, by nie wpływała negatywnie na zdrowie.

- Żyjemy w dobie zmian w żywieniu ludzi, zwiększania się świadomości odnośnie tego, jaki wpływ na świat mają rzeczy, które wybieramy w sklepach. Coraz więcej ludzi na świecie i w Polsce przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską. Według danych jest to około 3 milionów Polaków. Powinniśmy jednak wiedzieć jak odpowiedzialnie jeść roślinnie, aby nie wyrządzić swojemu organizmowi krzywdy - mówi Mateusz Orzechowski z Grudziądzkiej Inicjatywy Ekologicznej, współorganizator wydarzenia.

Będzie też mowa o "zero waste". To styl życia, który polega na generowaniu jak najmniejszej ilości odpadów i nie marnowaniu jedzenia. - Dzięki temu wykładowi dowiecie się jak nie marnować lub chociaż marnować mniej, jak nie korzystać z plastikowych opakowań i innych nieekologicznych rozwiązań - dodaje Mateusz Orzechowski.

od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na grudziadz.naszemiasto.pl Nasze Miasto