Wydarzenie odbędzie się w sobotę, 1. lutego, o godz. 16 w grudziądzkiej Marinie. Będzie poświęcone ekologicznym nawykom w kuchni. Na początek dietetyk Natalia Mogiłko opowie o diecie roślinnej i takim jej komponowaniu, by nie wpływała negatywnie na zdrowie.
- Żyjemy w dobie zmian w żywieniu ludzi, zwiększania się świadomości odnośnie tego, jaki wpływ na świat mają rzeczy, które wybieramy w sklepach. Coraz więcej ludzi na świecie i w Polsce przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską. Według danych jest to około 3 milionów Polaków. Powinniśmy jednak wiedzieć jak odpowiedzialnie jeść roślinnie, aby nie wyrządzić swojemu organizmowi krzywdy - mówi Mateusz Orzechowski z Grudziądzkiej Inicjatywy Ekologicznej, współorganizator wydarzenia.
Będzie też mowa o "zero waste". To styl życia, który polega na generowaniu jak najmniejszej ilości odpadów i nie marnowaniu jedzenia. - Dzięki temu wykładowi dowiecie się jak nie marnować lub chociaż marnować mniej, jak nie korzystać z plastikowych opakowań i innych nieekologicznych rozwiązań - dodaje Mateusz Orzechowski.
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?