Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

VI Uniejowski Festiwal Smaków już w ten weekend – kiedy, gdzie i co zjemy? (ZDJĘCIA POTRAW)

Krzysztof Kaniecki
Krzysztof Kaniecki
Uniejów już po raz szósty z rzędu zamieni się w raj dla poszukiwaczy dobrego jedzenia i zaprezentuje się prawdziwą niezwykłością smaków i zapachów. W weekend 13-14 kwietnia wystartuje bowiem wyczekiwane przez cały rok wydarzenie kulinarne – VI Uniejowski Festiwal Smaków.

Przedsmak najsmaczniejszej imprezy w Uniejowie można będzie poczuć już dzisiaj. W Domu Pracy Twórczej o godz. 10 rozpocznie się szkolenie, konferencja i pokaz kulinarny Adama Kozaneckiego. O godz. 14 organizatorzy Festiwalu Smaków zapraszają z kolei na konferencję z zakresu systemów jakości żywności i certyfikacji produktów, promocji produktów tradycyjnych i regionalnych. O produktach lokalnych opartych na wodzie geotermalnej z Uniejowa opowie Jacek Kurpik, prezes Geotermii Uniejów. Szczegółowy program oraz wszystkiego o festiwalu dowiemy się wchodząc na stronę: kulinarny.uniejow.pl.

Udział w Festiwalu Smaków integruje i inspiruje tutejszych restauratorów, daje równe szanse promocji obiektów gastronomicznych, stwarza atmosferę kreatywnej i zdrowej rywalizacji na polu oferty kulinarnej. To wyjątkowa impreza, odbywająca się z udziałem regionalnych producentów oraz lokalnych i tradycyjnych specjałów.

Wcześniejsze edycje festiwalu proponowały już potrawy z sera koziego, były też ryby słodkowodne, warzywa i owoce. W roku ubiegłym postawiliśmy na Ogórka Termalnego z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek.

W tegorocznej odsłonie Festiwalu udział weźmie aż 14 restauracji. Zaprezentują one dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności. W daniach głównych królować będą ziemniaki, a w deserach jabłka. Wszystkie te produkty pochodzić będą prosto od lokalnych producentów. Dania dostępne będą w wielkości porcji degustacyjnej (100-120 g) i kosztować będą 5 lub 6 zł.

Kwietniowy weekend zapowiada się wyśmienicie! W GALERII ZDJĘĆ zobaczyć można czym kusić nas będą festiwalowe restauracje…

Dania przedstawione na zdjęciach i ich opisy prezentują się znakomicie i nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że każdy, kto przyłączy się do festiwalu, delektować się będzie smakiem najbardziej wybornych potraw.

Zasady VI Festiwalu Smaków pozostają bez zmian. W trakcie jego trwania należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Będą one dostępne w sobotę i niedzielę w każdej restauracji uczestniczącej w Festiwalu Smaków 2019, w Punkcie Informacji „Term Uniejów” na basenach oraz w recepcjach hoteli: Domu Pracy Twórczej, Zamku i Zagrody Młynarskiej.

Za zamówioną w restauracji potrawę festiwalową Degustator otrzyma pieczątkę potwierdzającą skosztowanie dania. Pamiętać należy, że 1 zamówiona potrawa to 1 pieczątka. Aby oddać ważny głos, a tym samym wziąć udział w losowaniu nagród, trzeba spróbować i ocenić co najmniej 6 z 14 dań głównych i co najmniej 4 spośród 10 deserów.

Głosując na najsmaczniejsze potrawy dajemy restauracjom szansę na otrzymanie tytułu „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2019” oraz zdobycie nagrody, jaką jest „Lilia Smakosza”.

Dania których restauracji zachwycą podniebienia Degustatorów tym razem? O tym przekonamy się już niebawem…

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poddebice.naszemiasto.pl Nasze Miasto