Polecamy

Bakterie E. coli © geralt/ pixabay.com
[3/8]

Bakterie E. coli

Do bakterii krytycznych dla zdrowia należy pałeczka okrężnicy Escherichia coli, która normalnie bytuje w jelicie grubym. Występuje w wodzie i glebie, dokąd trafia przeważnie z odchodów zwierząt, i wraz z uprawą oraz przetwarzaniem roślin dostaje się żywności.

Właśnie z tego powodu jednym ze wskaźników bezpieczeństwa żywności jest tzw. miano coli. To parametr określający najmniejszą objętość próbki, w której stwierdzi się obecność jednej bakterii E. coli mogącej się namnażać i tworzyć kolonię. Gdy miano coli nie mieści się w normie, żywność czy woda nie jest dopuszczana do obrotu.

Odporność groźnych bakterii na leczenie antybiotykami to rosnący problem, który grozi pandemią na miarę COVID-19 – podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Wśród dwunastu najniebezpieczniejszych patogenów wymienionych w raporcie WHO, eksperci z Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDS) zidentyfikowali aż 6 rodzajów, które szczególnie zagrażają Polakom.

Najnowsze wiadomości

reklama