Gmina Burzenin uczestniczyła w Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej Natura Food 2013 wraz z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach. Targi odbywały się od 11 do13 października.
W VI wojewódzkim konkursie produktów tradycyjnych Tygiel Smaków, organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego gminę Burzenin reprezentowała Irena Gwizdała ze Szczawna z pamułą burzenińską oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Prażmowa z białym serem.
Irena Gwizdała otrzymała „Tygielek Smaku” w kategorii dań gotowych i potraw za pamułę burzenińską, lokalnie znaną, również jako polewka z gruszek pierdziołek.
Do konkursu produkty mogły być zgłaszane w sześciu kategoriach: mięso świeże oraz produkty mięsne; orzechy nasiona, zboża, warzywa i owoce; wyroby piekarnicze i cukiernicze; gotowe dania i potrawy; napoje; inne produkty.
Podczas targów odbywała się też prezentacja lokalnych specjałów i promocja regionów. Gminę Burzenin reprezentowały panie z KGW z Brzeźnicy i KGW Gronów-Rokitowiec oferując m.in. domowe przetwory i wypieki, smalec, pierogi oraz czerninę.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?