Celem konkursu było promowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z produkcją wędlin oraz propagowanie zdrowej żywności. Ideą przewodnią było pielęgnowanie szacunku dla produkcji rodzimych wyrobów w małych gospodarstwach rolnych prowadzących rolniczy „handel detaliczny lub działalność marginalną, lokalną i ograniczoną”.
Jak informuje Starostwo Powiatowe w Sieradzu, z terenu powiatu sieradzkiego do konkursu zgłosił się rodzinny zakład Rolniczego Handlu Detalicznego Krystyny i Józefa Palusińskich z gminy Klonowa. - Jest to mała rodzinna firma zajmująca się produkcją wędlin, kiełbas, podrobów, wędzonek i pasztetów. Jednym z wyrobów tego zakładu jest szynka wykonywana metodą tradycyjną.
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?