Co jeść, by nie chorować? Sięgnij po produkty, które wzmacniają odporność
Funkcją układu odpornościowego jest ochrona organizmu przed czynnikami zewnętrznymi, które mogą powodować choroby i infekcje. Za sprawą spożywania żywności dostarczającej konkretne składniki odżywcze, można:
- wzmacniać naturalną barierę ochronną np. błony śluzowe przewodu pokarmowego,
- wpływać na aktywność komórek obronnych organizmu np. limfocyty, makrofagi,
- w pewnym stopniu ograniczać nasilenie stanu zapalnego.
Badania nad wpływem składników pokarmowych, takich jak witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, na działanie układu odpornościowego to temat stosunkowo świeży. Wynika jednak z nich jasno - po pewne produkty warto sięgać regularnie nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Przeczytaj w galerii zdjęć, co warto dodać do swojego codziennego jadłospisu, by poprawić swój stan zdrowia oraz samopoczucie.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?