Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szarlotka na kruchym cieście. Sprawdź, jak przygotować domową szarlotkę. Zobacz zdjęcia i wideo!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mamy dla Was niezawodny przepis na pyszną, tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście. Sprawdź, jak łatwo możesz upiec ją w domu. Zobacz galerię zdjęć i wideo.

Składniki na szarlotkę:

  • ok 2 kg kwaśnych jabłek najlepiej Antonówek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru + 2 łyżeczki cynamonu do posypania jabłek
  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić szarlotkę?

Najpierw zacznij od zagniecenia kruchego ciasta. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj kostkę masła i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto.

Ciasto podziel na dwie części, owiń je folią spożywcza i włóż do lodówki, by się schłodziło.

Podpowiadamy - kruche ciasto, by było rzeczywiście kruche, przed pieczeniem powinno być schłodzone!

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce.

Jedną porcję ciasta rozwałkuj i wyłóż do blaszki z rantem dookoła. Odciśnij jabłka i ułóż na cieście. Posyp cukrem i cynamonem. Drugą porcją ciasta przykryj wierzch, nakłuj widelcem, by równo się piekło.

Uwaga- Jabłka warto ścierać i trzeć na tarce w jednorazowych rękawiczkach. Sok z kwaśnych jabłek może zafarbować nam ręce.

Piecz w 180 stopniach przez ok 45 min. Gotowe posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto