Przedstawiamy przepis Malwiny Antoniak z Nowego Dworu Gd. Miłośnikom ciast powinien spodobać przepis na pyszną szarlotkę, którą można podować na ciepło z gałką lodów i cynamonem.
Przepis na ciasto
Składniki
1 kostka margaryny,
1,5 szklanki cukru,
5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
kisiel,
3 szklanki mąki,
1 kg jabłek
Przygotowanie
1. Mąkę, margarynę, pięć żółtek, proszek do pieczenia, cukier- wymieszać,
2. Ciasto podzielić na 3 części i na 2 godziny schować do lodówki.
3. Później jedną częścią ciasta wyłożyć blachę.
4. Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki, posypać cukrem, lekko podsmażyć.
5. Na ciasto wyłożyć jabłka, przykryć pokruszonym ciastem.
6. Na to nałożyć ubite białka i kisiel, oraz resztę ciasta.
7. Piec przez godzinę.
Przepis można modyfikować, dodawać więcej jabłek, cynamon. Szarlotkę można podawać na ciepło z lodami.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?