Pyszne ciasta, ciasteczka i torciki cz.1 [PRZEPISY]
Tort czekoladowy Ciasto 100 g gorzkiej czekolady 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru odrobina soli 5 jajek 70 g zmielonych migdałów 2 łyżki kakao 80 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia Krem 125 g cukru cukier waniliowy 3 żółtka 50 g mąki ziemniaczanej 240 ml mleka 250 g gotowej polewy czekoladowej 200 g miękkiego masła Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielamy od białek. Masło, cukier puder i sól ucieramy na puszystą masę. Dodajemy żółtka i czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy migdały, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia.Całość łączymy z wcześniej przygotowanym kremem z masła. Ciasto pieczemy 40 minut. Studzimy. Odstawiamy na kilka godzin. Cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mleko ubijamy w kąpieli wodnej. Następnie wstawiamy naczynie do zimnej wody, mieszając energicznie zawartość. Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy, dodajemy do niego polewę oraz przygotowany krem. Biszkopt kroimy na 3 części. Przedzielamy je kremem. Na wierzchu tortu również rozsmarowujemy krem i dekorujemy czekoladą.