Sieradzcy rycerze znów na chwilę przeniosą Sieradz do średniowiecza. Tym razem w najbliższą sobotę będzie można poznać smaki średniowiecznej kuchni, która wcale taka mroczna nie była.
Start imprezy o 16, wstęp wolny.
Program imprezy:
26 listopada, sobota. Godziny 16-20. Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu, Rynek 18
Sala konferencyjna
16.00 Otwarcie „Najstarszej Knajpy w Sieradzu”
16.30 Paweł Kieroń (Muzeum Okręgowe w Sieradzu) – Obrzędowość magiczna w tradycji andrzejkowym
17.15 Michał Szymański (Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej) – Gdzie imprezowali dawni Sieradzanie?
18.00 Spotkanie z browarnikiem Ziemowitem Szadkowskim - prelekcja z degustacją
19.00 Błażej Białek (firma Kofeina) – Średniowieczna kuchnia w XXI wieku
19.40 Dyskusja: Historyczne smaczki a marka bez naciągania faktów
Sala wystawiennicza
- Kuchnia średniowieczna – degustacje i potrawy odpłatne
- Warsztaty z dawnych gier hazardowych: kości oraz młynek
- Wystawa replik średniowiecznych naczyń ceramicznych
- Średniowieczny browar i pierwsza gorzelnia – stanowisko edukacyjne
- Prezentacja Bractwa Rycerskiego Ziemi Sieradzkiej
Degustacje
Piwo korzenne – wzmiankowane od XV w.
Renesansowe wina ziołowe – przepisy z XVI-wiecznych starodruków
Średniowieczne potrawy: kasza ze skwarkami, groch smażony ziołami, pieczona cebula w sosie, smalec, chleb, wieprzowa wędzonka z żurawiną, ryby wędzone
Potrawy odpłatne: piwna polewka, zupa z wędzonej ryby, pasztet wieprzowy w cieście
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?