Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy. #Kulinaria: Jin Du czyli z wizytą w Złotym Mieście

Agata Maksymiuk
Chińska kuchnia to coś dla entuzjastów piękna, zdrowia i harmonii. Jednak niewykluczone, że i amatorzy mocnych wrażeń znajdą tu coś dla siebie. Tradycja smaków i wieki poszukiwać idealnych kompozycji dają się wyczuć już przy pierwszym kęsie. Choć Państwo Środka dzielą od Szczecina tysiące kilometrów, żaden problem, by na miejscu skosztować chińskich smaków. Już od 16 lat dalekowschodni klimat gości przy Alei Papieża Jana Pawła II w prawdziwej chińskiej restauracji Jin Du.

Jin Du (w polskim tłumaczeniu Złote Miasto), to jeden z ulubionych lokali szczecinian. Na lokalnym rynku zagościł w 1999 roku, a w tym miesiącu obchodzi urodziny. Swój sukces restauracja zawdzięcza nie tylko potrawom najwyższej jakości, ale przede wszystkim kreatywnym właścicielom. Wang Yuanming i Li Qi doskonale znają się na rzeczy, gdyż dorastali w Pekinie. Choć z zawodu są lekarzami, to z pasji smakoszami. W dodatku świetnie obeznanymi z tradycyjną wschodnią kuchnią.

Chińskie potrawy potrafią zachwycić barwą, kompozycją i kształtem. Dania serwowane w Jin Du są nie tylko smaczne, ale również wpływają korzystnie na zdrowie. Tysiące smakowych kombinacji potrafią porządnie zaskoczyć. Zdarza się, że wygląd dania może nie mieć nic wspólnego z jego zapachem lub na odwrót. Ekipa restauracji podczas przyrządzania posiłków dba o najmniejsze detale. Jakość produktów sprawdzana jest osobiście przez szefów kuchni i właścicieli, którzy sami zajmują się dostawami. Mięsa, owoce morza, jarzyny są sprowadzane od zaufanego importera. Dania przygotowywane są na bieżąco.

Niepowtarzalny smak, barwy i sposób podania potraw wraz z egzotyczną atmosferą panującą wewnątrz restauracji sprawiają, że goście chętnie tu wracają. Kuchnia chińska to jedna z najzdrowszych kuchni świata. Wielcy uczeni już dawno uznali, że to co jemy jest odpowiedzialne za to, jak się czujemy. O nasz nastrój i żołądek doskonale wiedzą jak zadbać szefowie kuchni Jin Du, którzy pochodzą z Kantonu i Pekinu. Każdy z nich wytrawnie przygotowuje oryginalne chińskie potrawy i ma w zanadrzu kilka własnych specjalności. Potrawy przygotowywane są ze świeżych produktów i przypraw najwyższej jakości, bez glutaminianu sodu, w profesjonalnych wokach. Prócz tego są dostosowane do indywidualnych potrzeb klienta. Do dyspozycji gości są sale przygotowane na 80 miejsc z doskonałym zapleczem. Pozwala to na organizację imprez okolicznościowych, wesel, bankietów, spotkań biznesowych.

Warto spróbować kaczki po pekińsku. Nie każdy wie, że najwcześniejszy znany przepis na nią pochodzi z XIV wieku. Smakosze oceniają potrawę po chrupiącej i rozpływającej się w ustach skórce. Choć pałeczki, które dostaniemy do każdego dania wyglądają groźnie, nie musimy się ich obawiać. Wystarczy podejrzeć jak trzyma je nasz sąsiad lub zwrócić się do obsługę o instrukcję. A jeśli czujemy się skrępowani, zawsze możemy poprosić o tradycyjne europejskie sztućce. Jeść można wedle uznania, przede wszystkim swobodnie. Jeśli zamówimy większy zestaw, zostanie podany w większych naczyniach. Wtedy potrawę nabiera się do własnej miseczki. Po zakończeniu uczty w Jin Du zostaje nam już tylko deser i to nie byle jaki, bo prawdziwe chińskie ciastko z wróżbą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto