Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Młodzież z Sieradza, oraz niemieckiego Gaggenau we francuskim Annemasse ZDJĘCIA

Dariusz Piekarczyk
Dariusz Piekarczyk
Młodzież z Sieradza, Gaggenau we francuskim Annemasse
Młodzież z Sieradza, Gaggenau we francuskim Annemasse Fot. UM Sieradz
Po 2 dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią wróciła partnerska wymiana młodzieży pomiędzy Annemasse z Francji, niemieckim Gaggenau oraz Sieradzem. Tegoroczna edycja miała miejsce w Annemasse.

Przedstawiciele Młodzieżowej Rady Miasta oraz laureat Olimpiady Solidarności i reprezentant narodowości ukraińskiej uczestniczyli w warsztatach oraz aktywnościach, których tematem przewodnim był „Kuchnia międzynarodowa”. Głównym zadaniem przewidzianym w trakcie wspomnianego tygodnia było wzajemna nauka gotowania narodowych potraw, które są popularne dla danego państwa.

Polska grupa przygotowała pierogi z serem, niemiecka grupa: placki ziemniaczane z musem jabłkowym oraz francuska: zapiekankę z serem i warzywami. Uczestnicy wyjazdu uczyli siebie nawzajem języków, w których mówią na co dzień. Polska młodzież miała okazję spróbować mówić w języku francuskim i przypomnieć sobie język niemiecki.

Ciekawym doświadczeniem były warsztaty radiowe w ramach których młodzież pytała mieszkańców Annemasse o swoich nawykach żywnościowych, swoich ulubionych potrawach. Z nagranych rozmów utworzony zostanie podcast, który zostanie wyemitowany w radio w Annemasse.

Codziennie młodzież mogła spędzać aktywnie czas poprzez gry zespołowe, wspinaczka po górach, zwiedzanie jaskiń kończąc na leniuchowaniu, czyli opalaniu na jednej z plaż nad Jeziorem Genewskim.

W trakcie pobytu wieczorami każda grupa musiała opowiedzieć o sobie, kraju i miejscowości z którego pochodzi. Polska grupa z okazji polskiego wieczoru przygotowała prezentację o Polsce, słowne łamigłówki, quiz wiedzy o Polsce oraz nauczyła pozostałych uczestników spotkania tańca „belgijka”.

Najważniejszym punktem wymiany był wyjazd do Lyon, które jest kulinarną stolicą świata. Smakowano tutejsze specjały, takie jak lyońskie wędliny: cervelas czy Rosetta de Lybn. Na deser zaserwowano tarte z pralinami, czyli karmelizowane orzeszki (często migdały) barwione na czerwono ze śmietaną.

Zwieńczeniem Tygodnia Młodzieży była prezentacja młodzieży podczas koncertu. Przez cały dzień młodzież przygotowywała pierogi z kapustą i grzybami oraz serem przy udziale jednego z szefów francuskiej kuchni. Część grupy przygotowywała dekoracje z narodowymi barwami naszych narodowości. Niestety z przyczyn niezależnych od organizatora, czyli pogodowych koncert odwołano, zaś nasze przepyszne pierogi zostały rozdane wśród organizatorów imprezy.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sieradz.naszemiasto.pl Nasze Miasto