Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Masz to w lodówce? Nie jedz, oddaj do sklepu. Ostrzeżenia GIS w sprawie niebezpiecznej żywności (23 października)

OPRAC.: Redakcja
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności wydane przez Głównego Inspektora Sanitarnego w październiku. Na liście niebezpiecznych produktów mięso, ser, przetwory. Produkty były dostępne w Biedronce, Lidlu oraz Żabce.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Wycofanie z obrotu produktu pn. „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi” z terminem przydatności do spożycia 26.10.2020

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę PPH Temar Sp. z o.o. Sp.k. oraz Lidl Sp. z o.o. sp. k. wycofaniu z obrotu i od konsumentów produktu pn. „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi” z terminem przydatności do spożycia 26.10.2020 ze względu na stwierdzoną w badaniach zleconych przez dystrybutora produktu obecność bakterii Listeria monocytogenes w tej partii produktu.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Chlorpiryfos w partii mrożonych brokułów

Zagrożenie:
W wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu w partii mrożonych różyczek brokułów określonej poniżej. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że przedmiotowy produkt może stwarzać potencjalne zagrożenie dla konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Hortex BROKUŁY RÓŻYCZKI, 450 g, produkt głęboko mrożony
Producent: Polski Ogród Sp. z o.o., ul. Mszczonowska 2, 02-337 Warszawa
Data minimalnej trwałości: 06/2022
Numer partii: LS1C2170620 8 B 1806201448

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym

Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs”.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs”, 250 g
Numer partii: 02752 02751K
Termin przydatności do spożycia: 15.10.2020
Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Wykrycie Salmonella spp. w mięsie z indyka na kotlety
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 2 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.

Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs” Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g
Numer partii: 2261003155
Termin przydatności do spożycia: 17.10.2020
Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Stwierdzenie szkła, pleśni i martwych szkodników w partii produktu pn. Buraczki wiórki Lewiatan, 290 g
Zagrożenie:
W związku ze skargą konsumenta Państwowa Inspekcja Sanitarna pobrała do analizy próbki produktu określonego poniżej. Na podstawie oceny laboratoryjnej w produkcie stwierdzono: w 3 z 4 pobranych próbek obecność pleśni, w 2 z 4 próbek obecność zanieczyszczeń biologicznych (martwe, zasuszone szkodniki), natomiast w 1 z 4 próbek obecność czterech odłamków szkła.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Buraczki wiórki Lewiatan, 290 g

Wyprodukowano dla: Lewiatan Holding S.A. przez P.P.H.U. "Frutico", Export-Import, Szczepan Stanik, ul. Leśna 11, 98-330 Nowe Gajęcice.
Numer partii: 15.07.2021/B
Data minimalnej trwałości: 15.07.2021

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Wykrycie Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Pasztet pieczony z dzika, 200 g
Zagrożenie:
W wyniku urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach określonego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Pasztet pieczony z dzika, 200 g

Producent: Provincja sp. z o.o., ul. Daszyńskiego 60, 69-200 Sulęcin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 08070701
Należy spożyć do: 26.10.2020
Numer partii: 16/09/2020

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tego produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Iprodion w rodzynkach użytych do produkcji dwóch partii mieszanki studenckiej
Zagrożenie:
Na podstawie informacji przekazanych przez Niemcy do Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) ustalono, że partia rodzynek pochodzących z Chile może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów ze względu na stwierdzony poziom pozostałości pestycydu - iprodionu. Rodzynki te zostały wykorzystane do produkcji dwóch partii mieszanki studenckiej określonych w tym komunikacie.

Szczegóły dotyczące produktu:
MIESZANKA STUDENCKA HAPS 30G
Termin przydatności do spożycia 06.12.2020

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto