Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze...
fot. Nadia Borovenko/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron jajeczny

Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze zwykłej mąki pszennej z dodatkiem jajek, ale również bogatobiałkowa włoska pasta z pszenicy durum z jajami (a często wyłącznie z żółtkami). Szczególnie wartościowy jest ten drugi, często dostępny w postaci świeżej (nie poddanej suszeniu) w formie wstążek, np. tagliatelle, w działach garmażeryjnych dużych sklepów spożywczych. Krajowy makaron suchy jest też dostępny w wersji zawierającej pszenicę durum. Wartość odżywcza makaronu jajecznego zależy od dodatku jajek; przykładowo w tym 4- lub 5-jajecznym (18-21 proc. masy jajecznej) zawartość białka przed ugotowaniem wynosi ok. 13 g.

W 100 g świeżych wstążek: 277-283 kcal, 11 g białka, 2-3 g tłuszczu, 51-54 g węglowodanów, 2,8 g błonnika.

Zobacz również

PKP Intercity: więcej pociągów i dodatkowe wagony na majówkę

PKP Intercity: więcej pociągów i dodatkowe wagony na majówkę

Horror w turnieju w Madrycie: Była partnerka Świątek padła nieprzytomna na korcie

Horror w turnieju w Madrycie: Była partnerka Świątek padła nieprzytomna na korcie

Polecamy

Brutalny ranking tiktokera: najbrzydsze dworce w Polsce. Naprawdę jest aż tak źle?

Brutalny ranking tiktokera: najbrzydsze dworce w Polsce. Naprawdę jest aż tak źle?

Jedziesz na rodzinną wycieczkę? Zobacz, ile kosztują bilety do popularnych parków

Jedziesz na rodzinną wycieczkę? Zobacz, ile kosztują bilety do popularnych parków

Tyle możesz przytyć w ciąży. Zobacz, jak zmienia się masa ciała

Tyle możesz przytyć w ciąży. Zobacz, jak zmienia się masa ciała