MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na 36 karaluchów....
fot. Shutterstock

Magiczna „Kuchnia Hogwartu” na cześć Harry’ego Pottera. Sprawdź przepisy na 36 karaluchów i czerwone ciasto

Karaluchowy blok

Przepis na 36 karaluchów.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 7–12 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny

Składniki:
340 g kawałków czekolady deserowej
2 łyżki niesolonego masła
3 łyżki mleka
1/2 szklanki orzechów pekan w połówkach
1/2 szklanki miniaturowych słodkich pianek
3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
1. Wyłóż blachę pergaminem.
2. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Mieszaj przez cały czas, żeby czekolada się nie przypaliła.
3. Gdy czekolada zacznie się szybko topić (po 3–5 minutach), zmniejsz ogień, nadal mieszając.
4. Dodaj mleko i wymieszaj całość aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (2 minuty). Zdejmij z ognia.
5. Wsyp orzechy pekan, pianki i wiórki kokosowe. Mieszaj, aż wszystkie te składniki dokładnie pokryją się czekoladą (2–3 minuty).
6. Wykładaj po łyżce masy na blachę wyłożoną pergaminem.
7. Wstaw do lodówki i schładzaj przez 4 godziny.

Zobacz również

Sebastian Machowski: Nie możemy pozwalać Kingowi na łatwe punkty

Sebastian Machowski: Nie możemy pozwalać Kingowi na łatwe punkty

Noc Muzeów w Radomiu. Wyjątkowy spektakl "Trzy oblicza Salvadora Dali" w Rynku [FOTO]

Noc Muzeów w Radomiu. Wyjątkowy spektakl "Trzy oblicza Salvadora Dali" w Rynku [FOTO]

Polecamy

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Uczulenie na truskawki zauważysz na skórze i na... języku. Tak je rozpoznasz

Uczulenie na truskawki zauważysz na skórze i na... języku. Tak je rozpoznasz