Spis treści
Kto i dlaczego nie powinien jeść czosnku?
Właściwości zdrowotne czosnku znane są od starożytności. Hipokrates polecał go na dolegliwości trawienne i oddechowe. W medycynie ludowej ma miano naturalnego antybiotyku. Spektrum jego działania jest bardzo szerokie.
Dowiedz się więcej: Tych właściwości czosnku możesz nie znać! Pomaga nie tylko na przeziębienie i katar
Jednak jedzenie go w nadmiarze może prowadzić do zbytniego podrażnienia błony śluzowej żołądka, a u niektórych osób do zbyt dużego rozrzedzenia krwi. Szczególną ostrożnością powinny wykazywać się osoby z chorobami układu pokarmowego i rodzice rozszerzający dietę małych dzieci. Zobacz, kto i dlaczego powinien być szczególnie ostrożny sięgając po czosnek.
Komu może zaszkodzić czosnek?
Alergia na czosnek. Poznaj najczęstsze objawy
Alergia na czosnek nie należy do częstych, ale jest jednym z głównych powodów do całkowitej rezygnacji ze spożywania tej rośliny. Osoby uczulone na czosnek mogą źle reagować na jego gotowaną lub surową postać albo na obydwie.