Kozia broda- smaczna i zdrowa
Jeszcze do niedawna pod ochroną, dziś już coraz częściej w koszykach grzybiarzy. Siedzuń sosnowy, inaczej kozia broda ma bardzo charakterystyczny wygląd. Przypomina rozrośniętą naturalną morską gąbkę. Kozia broda potrafi osiągnąć spore rozmiary i ważyć nawet kilka kilogramów. Grzyb ten uważany jest za jeden z najsmaczniejszych. Jego smak jest lekko orzechowy.Kozia broda ma też intensywny zapach, szczególnie odczuwany po sparzeniu. Siedzunia sosnowego, jak sama nazwa wskazuje, najłatwiej spotkać tam, gdzie rosną sosny. Bardzo często wyrasta u podstawy pnia tych drzew. Można go również spotkać w bliskiej okolicy świerków.
Kozia broda- właściwości
Grzyb ten jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Badania wykazały, że posiada on składniki, które mogą zapobiegać i leczyć powszechne choroby takie jak cukrzyca, nowotwory czy też przyspieszać gojenie się ran. Ponadto mają korzystny wpływ na układ odpornościowy.
Właściwości:
- przeciwcukrzycowe - zmniejsza poziom glukozy w surowicy krwi, zmniejsza poziom insuliny, przyspiesza gojenie się ran u cukrzyków.
- przeciwnowotworowe - zmniejsza aktywność komórek nowotworowych, doprowadzając do spadku ich żywotności, wzmacnia odpowiedź immunologiczną przeciw nowotworom i stymuluje komórki układu odpornościowego
- przeciwzapalne
- przeciwgrzybicze
- przeciwutleniające.
Kozie brody PRZEPISY
Siedzunia sosnowego można smażyć, suszyć, gotować. Przyrządzisz z niego flaczki grzybowe, zupę, smażonkę czy grzybowego schabowego. Idealne smakuje przesmażony jedynie na masełku i cebulce, a także w postaci gotowanej z dodatkiem mięsa i warzyw. Przed przystąpieniem do przyrządzania ważne jest, aby grzyba dokładnie umyć i dla pewności sparzyć.
Flaczki z koziej brody
Gotujemy bulion według uznania, najlepiej na bazie udka czy skrzydełek z dodatkiem warzyw ( marchew , pietruszka, seler). Mięso i warzywa kroimy w kostkę lub paseczki. Do gotowego wywaru dodajemy pociętego w paski grzyba i trzymać na ogniu jeszcze parę minut. Doprawiamy do smaku.
Schabowy z koziej brody
Kozią brodę kroimy w plastry. Solimy i pieprzymy. Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy dosłownie po 3-4 minuty z każdej strony.
Jajecznica z kozią brodą
Na masełku przesmażamy cebulkę. Następnie dodajemy posiekaną kozią brodę. Chwilę przesmażamy. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku.
Marynowana kozia broda
Kozią brodę kroimy, dodajemy poszatkowaną w wiórki marchew, cebulę, białą gorczycę i zalewamy zalewą z wody i octu w proporcji 2:1 z dodatkiem łyżki soli kamiennej niejodowanej i miodu.
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?