W świątecznym konkursie, jaki zorganizowano w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach, rywalizowały zespoły uczniowskie przygotowujące wigilijne i bożonarodzeniowe potrawy.
W czwartek rywalizowali gimnazjaliści, w piątek odbył się konkurs dla szkół ponadgimnazjalnych. Potrawy przygotowało 10 zespołów. Potrawy oceniało jury w składzie: Carlos Gonzalez Tejera, Marcin Piotrowski, Anna Kołodziej i Agnieszka Klimczak.
W rywalizacji szkół ponadgimnazjalnych:
I miejsce Anna Janucik i Bartłomiej Cichy Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu za potrawę "Filet z suma w ziołowej skórce"
II miejsce Patrycja Walczak i Anna Kaźmierczak Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu za potrawę "Udko królicze/ suszone prawdziwki/ orzechowe kaszotto gryczane/ konfitura z czerwonej kapusty z sosem śliwkowo - korzennym"
III miejsce Klaudia Żywica, Weronika Ułańska Zespół Szkół im.Kałużewskiego i Sylli w Zduńskiej Woli za potrawę "dorsz zawijany w pesto, podawany z grzybowym kaszotto i zielonym sosem".
W konkursie uczestniczyli uczniowie z Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 3 w Sieradzu, Zespołu Szkół Rolniczych im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach, Zespołu Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli w Zduńskiej Woli, Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach, Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu, Publicznego Gimnazjum w Szadku ( zwycięzcy konkursu dla gimnazjalistów ).
W edycji konkursu dla gimnazjalistów:
I miejsce Dariusz Pintera, Marcin Blesiński Publiczne Gimnazjum w Szadku, potrawa: „Pierogi z rybą”
II miejsce Katarzyna Sowińska, Wiktoria Grącka Publiczne Gimnazjum nr 2 w Łasku, potrawa: „Kutia”
III miejsce Ewa Ziętala, Paulina Brejt Publiczne Gimnazjum nr 3 w Zduńskiej Woli potrawa „Wigilijne krokieciki z sosem”
W konkursie uczestniczyli uczniowie z Publicznego Gimnazjum nr 3 w Zduńskiej Woli, Publicznego Gimnazjum nr 2 w Łasku, Niepublicznego Gimnazjum SPIRRIO w Rossoszycy, Publicznego Gimnazjum w Wojsławicach, Zespołu Gimnazjum i Szkoły Podstawowej w Janiszewicach Zespołu Szkół w Uniejowie, Publicznego Gimnazjum w Szadku.
Konkursowi towarzyszył pokaz gastronomiczny jaki wykonał Carlos González Tejera - „Tajemnice kuchni sous vide” oraz pokaz gastronomiczny w wykonaniu uczestnika programu „Top Chef” Marcina Piotrowskiego „Czarodziejska kuchnia”.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?