Spis treści
Suszone grzyby do wigilijnych potraw
Suszone grzyby doskonale nadają się do własnoręcznego przygotowania świątecznych potraw – pierogów, kapusty czy uszek. Jeśli nie znamy się na jadalnych gatunkach grzybów albo nie jesteśmy miłośnikami grzybobrań i nie mamy własnych zapasów suszonych grzybów, to możemy zaopatrzyć się w gotowe mieszanki grzybów. Pamiętajmy jednak, żeby kupować grzyby ze sprawdzonych źródeł – wtedy będziemy mieć pewność, że to gatunki jadalne i nam nie zaszkodzą!
Zanim jednak użyjemy suszonych grzybów do świątecznych potraw, musimy je odpowiednio przygotować, żeby nie straciły swojego naturalnego i wyjątkowego aromatu.
Jak namoczyć suszone grzyby?
Podpowiadamy, jak krok po kroku namaczać suszone grzyby, żeby po obróbce termicznej smakowały jak świeże.
- Suszone grzyby po wyjęciu z pojemnika lub opakowania najpierw dokładnie myjemy w letniej wodzie.
- Następnie wkładamy je do naczynia z przegotowaną ciepłą wodą i namaczamy. Woda nie może być bardzo zimna i nie powinno być jej zbyt dużo, bo wypłuczemy cały naturalny aromat grzybów. Wystarczy, że powierzchnia wody delikatnie je przykryje. Ta woda później przyda nam się podczas gotowania.
- Co jakiś czas warto zamieszać grzyby w naczyniu, żeby wszystkie dokładnie nasiąknęły wodą.
- Suszone grzyby moczymy od ok. jednej do kilku godzin w zależności od tego, jakim gatunkiem grzybów dysponujemy. Z reguły po dwóch godzinach grzyby powinny zmięknąć. Prawdziwki i podgrzybki mogą być już odpowiednie do gotowania po ok. dwóch godzinach. Natomiast pozostałe gatunki będą potrzebować mniej lub więcej czasu, żeby zmięknąć. Niektórzy szefowie kuchni zalecają, żeby suszone grzyby moczyć przez całą noc.
- Gdy już ocenimy, że moczone grzyby są miękkie, to delikatnie odciskamy z nich wodę. Jak już wcześniej wspominaliśmy, warto nie wylewać odciśniętej wody. Jeśli w wodzie nie ma widocznych zanieczyszczeń, np. fragmentów ściółki leśnej i ziarenek piasku, to możemy ją później wykorzystać do gotowania. Możemy też przecedzić grzyby przez drobne sitko, dzięki czemu usuniemy z wody zanieczyszczenia.
Woda, w której moczyliśmy grzyby świetnie nadaje się do przygotowania zupy grzybowej lub aromatycznego sosu grzybowego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Hotel Mirada Del Mar
Otoczony zielenią i stuletnimi sosnami, położony w…
kup teraz

Hotel Fariones
Najstarszy hotel na wyspie w zupełnie nowej odsłon…
kup teraz

Hotel Barceló Margaritas Royal Level
Najnowsza część znanego i lubianego hotelu Barceló…
kup teraz

Hotel Royal Hideaway Corales Beach
Niepowtarzalny klimat i wyjątkowa atmosfera w jedn…
kup teraz

Hotel Savoy Palace
Pięknie położony, ze wspaniałym widokiem na Ocean …
kup teraz

Hotel Secrets Bahía Real Resort & Spa
Tu poczujesz się jak we śnie! Jedyny w swoim rodza…
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE