Homar, ośmiornica i rekin na twoim stole. To wcale nie jest trudne[FOTO, PRZEPISY]

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Homara odmrażamy. Przekrawamy go od ogona po same szczypce, dokładnie czyścimy. Następnie układamy w sporym naczyniu żaroodpornym. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany drobno czosnek, posiekaną natkę pietruszko, odrobinę soli i pieprzu. Gdy masło się rozpuści, całość mieszamy. Następnie delikatnie nacinamy szczypce homara. Wlewamy do środka małą łyżeczką rozpuszczone masło. Na koniec polewamy mięso homara masełkiem z dodatkami. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni. Natalia Ptak
Do najtańszych dań wcale nie należą. Nie oznacza to jednak, że musisz wydać na nie potężne pieniądze. W dobie zamkniętych restauracji, gdzie ich koszt to lekko ponad 100 zł, w domu jesteś w stanie je przyrządzić nawet do 40 zł. Czy są tego warte ? Jedni twierdzą, że zdecydowanie tak, inny- że za żadne skarby by tego nie zjedli. A ty? Próbowałeś?

Homary czy też ośmiornice często pojawiają się w Biedronce czy też Lidlu. W tym pierwszym z marketów ostatnio można zakupić i jedno i drugie. Nie jest to towar, który schodzi w mgnieniu oka, no chyba że w okolicy mieszkają wielbiciele homarów czy ośmiornic. Trzeba bowiem przyznać, że czasem bywa i tak, że produkty te są niedostępne miesiącami. Jeśli chodzi o steki rekina, są one często dostępne w zwykłych sklepach rybnych. Homar to wydatek rzędu 30-35 zł za sztukę( w wymienionych powyżej sklepach, bo bywa i tak, że kosztują 100 zł). Ośmiornica kosztuje nieco więcej, bo w granicach min. 40-50 zł za sztukę. Steki z rekina natomiast są znacznie tańsze.

Widok ośmiornicy, homara czy rekina niejednokrotnie budzi rozterki. Czy będą smaczne? Czy poradzimy sobie z ich przyrządzeniem?

Przepisy najczęściej są dostępne na opakowaniach, tak przynajmniej jest w przypadku homara. Bez problemu znajdziemy je również w Internecie i to w kilku wersjach. My proponujemy sprawdzone przez nas. Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć.

Przepisy są dostępne pod zdjęciami.

Rodzaj białka w diecie ma znaczenie

Wideo

Materiał oryginalny: Homar, ośmiornica i rekin na twoim stole. To wcale nie jest trudne[FOTO, PRZEPISY] - łódzkie Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3