W ramach konwencji Najstarszej Knajpy w Sieradzu w CIK przeprowadzono wykłady popularnonaukowe oraz animacje i warsztaty historyczne. Dotyczyły szeroko rozumianej tematyki kobiecej na przestrzeni wieków. Poruszano będą kwestie dawnej kuchni, higieny, medycyny oraz mody.
O damskiej bieliźnie (i nie tylko) w średniowieczu mówiła uczestnikom wydarzenia Marta Grzywna z Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu. Później goście Historycznego Dnia Kobiet w Najstarszej Knajpie w Sieradzu, mieli okazją zobaczyć i posłuchać Martę Veil w roli Pani Walewskiej. Prelegentka zdradzała sekrety urody słynnej sympatii Napoleona i kobiet jej współczesnych sprzed przeszło 200 lat.
Ważnym punktem poszczególnych edycji Najstarszej Knajpy w Sieradzu, jest degustacja potraw historycznych, wykonanych na podstawie średniowiecznych przepisów. Tym razem, pod nadzorem historycznym członków Bractwa Rycerskiego Ziemi Sieradzkiej, potrawy przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Chojnego. A o średniowiecznym gotowaniu w XXI wieku
można by lo dowiedzieć się od Anity Lach z Najstarszej Knajpy w Sieradzu. Z kolei rolę kobiety w dawnych karczmach przybliżył gościom Historycznego Dnia Kobiet Michał Szymański z Uniwersytetu Łódzkiego.
Ponadto na stanowiskach edukacyjnych można było zobaczyć toaletkę Pani Walewskiej, wyposażenie staropolskiej kuchni, damską bieliznę w średniowieczu oraz pracowni panny apteczkowej. Były też warsztaty kaligrafii. Nie zabrakło animacji dla najmłodszych oraz degustacji potraw kuchni średniowiecznej przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Chojnego pod historycznym nadzorem Bractwa Rycerskiego Ziemi Sieradzkiej.
Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?