Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona...
fot. pixabay.com/Pantanea_

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Zupa z bobu

Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona posypane solą to rarytas okresu wiosenno-letniego. Warto wiedzieć, że na bazie tego smaku mogą powstać inne dania, np. zupa. Potrzebujemy 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego. Obrany bób (najlepiej ok. 300 g) podsmażamy z cebulą i ząbkiem czosnku i dodajemy do gotowego wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, po tym czasie możemy zmiksować całość lub odjąć część nasion, zmiksować resztę i dołączyć bób w całości.

Zobacz również

To był udany Piknik Europejski na Placu Łuczkowskiego w Chełmie. Zobacz zdjęcia

To był udany Piknik Europejski na Placu Łuczkowskiego w Chełmie. Zobacz zdjęcia

Dlaczego warto mieszkać w Tarnowie? Oto TOP 10 atutów Tarnowa

Dlaczego warto mieszkać w Tarnowie? Oto TOP 10 atutów Tarnowa

Polecamy

To najgroźniejszy polski wąż. Po jego ukąszeniu działaj szybko!

To najgroźniejszy polski wąż. Po jego ukąszeniu działaj szybko!

Nowa funkcja w nawigacji we współpracy z policją. Na czym polega?

Nowa funkcja w nawigacji we współpracy z policją. Na czym polega?

Relacje „Przyjaciół” w realu. 20 lat temu wyemitowano ostatni odcinek tego serialu

Relacje „Przyjaciół” w realu. 20 lat temu wyemitowano ostatni odcinek tego serialu