Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom...
fot. grafwizja/gettyimages

Chcesz mieć zdrowe serce i uniknąć zawału? Koniecznie wyeliminuj te nawyki. Sprawdź, które czynniki zwiększają ryzyko zawału serca

Dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom cholesterolu frakcji LDL, który odkłada się w naczyniach tętniczych i może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka zawału serca opiera się na eliminacji z diety produktów smażonych, fast foodów, konserw mięsnych oraz tłustych produktów mięsnych, takich jak boczek, salceson i smalec. Warto natomiast do jadłospisu wprowadzić produkty, które są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca. W diecie powinny znaleźć się zatem oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, pstrąg), orzechy oraz awokado.

Zobacz również

Jak 20 lat temu Kraków wchodził do Unii Europejskiej. Byliście wtedy na Rynku?

Jak 20 lat temu Kraków wchodził do Unii Europejskiej. Byliście wtedy na Rynku?

Horoskop dzienny na  środę 1 maja 2024 r. "Poczujesz potrzebę bliskości"

NOWE
Horoskop dzienny na środę 1 maja 2024 r. "Poczujesz potrzebę bliskości"

Polecamy

Jak się leczyć w majówkę. Sprawdź, gdzie w Łódzkiem uzyskasz pomoc medyczną

Jak się leczyć w majówkę. Sprawdź, gdzie w Łódzkiem uzyskasz pomoc medyczną

Patryk Rachwał trenerem GKS Bełchatów. Debiut w Sieradzu

Patryk Rachwał trenerem GKS Bełchatów. Debiut w Sieradzu

Szukasz pomysłu na grilla? Zrób przepis na ser halloumi z piekarnika

Szukasz pomysłu na grilla? Zrób przepis na ser halloumi z piekarnika