- Jedyne, co nas cieszy, to dobra pogoda i zadowalająca wydajność - przyznaje Piotr Bujała z Uniejowa, który burakami obsiał blisko 3,5 hektara pola. - W tym roku uzyskujemy około 70 ton surowca z hektara. I choć cena cukru na giełdach idzie w górę, to nie spodziewam się, żebyśmy dostali więcej niż 180 złotych za tonę, bowiem buraki mają w tym roku dużo mniej cukru niż zazwyczaj.
Pierwsze partie uniejowskich buraków trafiły już do oddalonej o 80 km cukrowni w Dobrzelinie. Niepewność cen sprawia, że z roku na rok ubywa plantatorów buraków cukrowych. Rolników zniechęca też niska opłacalność produkcji przy wyjątkowo dużych nakładach, jakie trzeba ponieść na wyprodukowanie buraków.
- Dobijają nas wysokie ceny nasion oraz środków ochrony roślin - mówi Piotr Bujała. - Burak jest taką rośliną, która potrzebuje w okresie wzrostu dużej ilości nawozów sztucznych. Nic dziwnego, że w okolicach Uniejowa zostali już tylko nieliczni rolnicy, którzy tak jak ja, jeszcze nie rezygnują z coraz mniej dochodowej produkcji.
Na jaką cenę za buraki mogą liczyć rolnicy? Czytaj w dzisiejszym wydaniu "Dziennika Łódzkiego".
Krzysztof Kaniecki
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?