Wspomniany projekt to „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej_” - znany szerzej pod skróconą nazwą _„Zachowaj Równowagę”. Jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, a także Ministerstwo Zdrowia. W Sieradzu realizowana jest część projektu skierowana do osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Zainteresowani zapraszani są do dietetycznych punktów konsultacyjnych, gdzie można uzyskać bezpłatną poradę dietetyczną. Uczestniczące placówki medyczne wybierano na drodze konkursu w każdym z 16 województw.
W Sieradzu Dietetyczny Punkt Konsultacyjny został uruchomiony w NZOZ Reh-Med przy ul. Mickiewicza 14. Aby zapisać się na dietetyczną poradę należy dzwonić pod tel: (43) 65-69-475. W ramach projektu będzie przyjętych 100 osób.
W punkcie przyjmuje dietetyczka Barbara Godlewska. To we wszystkie dni powszednie bez śród w godz. 16.-20. Projekt ma być realizowany do kwietnia.
Eksperci ostrzegają przed nadmiernym spożyciem soli
jak informują organizatorzy kampanii, z biegiem lat i rozwojem badań naukowych cały czas przybywa dowodów na szeroki i bardzo szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Do długiej listy chorób i powikłań dotychczas kojarzonych z działaniem soli teraz naukowcy dodają kolejne, m.in. otyłość i demencję.
Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) od lat apelują do Polaków o ograniczenie spożycia soli (chlorku sodu) do maksymalnie 5 g dziennie w przypadku osoby dorosłej (jedna płaska łyżeczka do herbaty), a w przypadku dzieci i młodzieży do 1,9 g – 3,75 g dziennie. Dlaczego to takie ważne? Niestety, nadmierne spożycie soli znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób i powikłań, takich jak: nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca, rak żołądka, kamica nerkowa czy osteoporoza. To jednak tylko niektóre z poważnych skutków zdrowotnych wynikających z nadmiernego spożycia soli.
- Z najnowszych doniesień naukowych wynika, że sól spożywana w nadmiarze znacząco przyczynia się także do rozwoju otyłości, zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży. Ponadto, okazuje się, że sól jest też istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób degeneracyjnych układu nerwowego, w tym m.in. mikro-uszkodzeń mózgu oraz otępienia (demencji), skutkujących znacznym obniżeniem się sprawności umysłowej – _ostrzega prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Niestety, z badań statystycznych i szacunków wynika, że Polacy wciąż spożywają średnio dwa, trzy razy więcej soli (10-15 g na osobę dziennie) niż wynosi bezpieczny poziom. Nie chodzi tu jednak tylko o sól widoczną dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także tę niewidoczną, znajdującą się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
W związku z licznymi zagrożeniami dla zdrowia publicznego związanymi z nadmiernym spożyciem soli Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Komisja Europejska, a także sam przemysł spożywczy próbują na różne sposoby walczyć z tym niekorzystnym zjawiskiem. Jedną z form tej walki, zastosowaną przez Unię Europejską, są zmiany prawne dotyczące informacji umieszczanych na opakowaniach produktów spożywczych.
- Zgodnie z nowymi przepisami, od 13 grudnia 2016 r., podawanie zawartości soli w produktach spożywczych na ich opakowaniach będzie obowiązkowe we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Dzięki temu konsumenci zyskają możliwość dokonywania bardziej świadomych wyborów żywieniowych, w tym m.in. możliwość kontroli nad ilością spożywanej soli –_ podkreśla dr Katarzyna Stoś, zastępca dyrektora IŻŻ.
Obecnie producenci nie zawsze podają zawartość soli na opakowaniu produktu. Zdarza się, że zamiast tego podają zawartość sodu. Warto więc wiedzieć, że 1 g sodu (Na) odpowiada 2,5 g soli (NaCl).

Caritas Archidiecezji Warmińskiej wspiera zimą bezdomnych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?