10 pomysłów na WEGE dania z grilla. Jak przygotować grilla bez mięsa? Przepisy dla wegan i wegetarian. [GALERIA + PRZEPI
Składniki:> 1 główka kalafiora > 1 szklanka mąki z ciecierzycy (może być też zwykła) > 1¼ szklanki wody lub mleka roślinnego (lub więcej, gdyby ciasto zaczęło gęstnieć) > 2½ łyżeczki czosnku w proszku > 2 łyżeczki wędzonej papryki > ½ łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie) > kilka garści płatków kukurydzianych > sól oraz pieprzPrzepis: 1. Kalafior obierz z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki. Ugotuj je na parze bądź w wodzie, aż będą miękkie, ale nadal lekko al dente. 2. Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na kilka chwil i nagrzej piekarnik na 220°C. 3. Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i gnieć je w palcach, aby pokruszyły się na mniejsze kawałki. Kalafiory zamaczaj najpierw w cieście z ciecierzycy, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych – i przekładaj na tackę grillową. 4. Tak opanierowane skrzydełka piecz na grillu na tacce grillowej, aż staną się złociste. Pamiętaj, by obrócić je na drugą stronę. 5. Podawaj z ulubionym sosem. źródło: www.ervegan.com