Karnawałowe tradycje w Grójcu Wielkim poznawały dzieci i młodzież z tej miejscowości. Była także okazja do własnoręcznego wykonania wypieków, a następnie ich konsumpcji.
Opowieści o zwyczajach i pieczenie pączków
Dzieci i młodzież z Grójca Wielkiego ferie zimowe mogą spędzać aktywnie w miejscowej świetlicy. Wolny czas i odpoczynek od nauki postanowiły wykorzystać m.in. na udział w szkoleniu „Tradycje karnawałowe w Regionie Sieradzkim”. Zostało ono podzielone zostało na dwie części. W pierwszej części szkolenia Paweł Kieroń z Muzeum Okręgowego w Sieradzu opowiadał zgromadzonym o zwyczajach i tradycjach, które towarzyszyły naszym dziadom i pradziadom podczas karnawału. Uczestnicy dowiedzieli się wielu ciekawostek o kuligach, karnawałowych balach maskowych, czy przebierańcach odwiedzających gospodarzy po wsiach. Obejrzeli też film nawiązujący do obyczajów karnawałowych.
Druga część szkolenia to były warsztaty kulinarne prowadzone przez Katarzynę Janiak z ŁODR z/s w Bratoszewicach Oddział Kościerzyn. Podczas nich dzieci i młodzież, a także uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy w Grójcu Wielkim własnoręcznie zrobili faworki i ciasto na pączki. Na koniec nie zabrakło słodkiej degustacji.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?