120-lecie Browaru Staropolskiego, jaki założył, podobnie jak kompleks parkowy w sąsiedztwie Zenon Anstadt, stało sie okazją do zorganizowania I Biesiady Zduńskowolskiej. Organizatorzy z magistratu, browaru, muzeum i MDK zadbali o to, by każdy kto dotrze do Parku Miejskiego mógł znaleźć coś dla siebie. Można było zwiedzić browar i zobaczyć, jak wyglądają kolejne etapy produkcji piwa. Oprowadzali dyrektor browaru Ireneusz Jaruga oraz technolog Marian Gnatowski. Jak podkreślali, zduńskowolskie piwo warzone jest w sposób tradycyjny.
- Piwo warzymy zgodnie z oryginalną recepturą z 1953 roku, kiedy były tu Łódzkie Zakłady Piwowarskie - podkreśla Ireneusz Jaruga, prezes Browaru Staropolskiego.
Ci, którzy dotarli na imprezę mogli zobaczyć też, jak piwo można uwarzyć w domowych warunkach. W tajniki wprowadzał znany piwowar Ziemowit Fałat. Pomagał mu Krzysztof Miksa z Borszewic, który jest domowym piwowarem.
W parku nie brakuje pozapiwnych atrakcji. Historię zduńskowolskiego browaru przybliża wystawa muzeum, są też koncerty, stoiska i panuje atmosfera festynu.
Na scenie występowali artyści z MDK, był też pokaz zumby. O godz. 17 rozpocznie się Biesiada Bawarska z zespołem folkowym Bayerock. Muzycy z Górnego Śląska prezentują w tyrolskich strojach folklor tyrolski i bawarski. Na godz. 20 zaplanowano koncert grupy Thrudy, a o godz. 21 pokaz dadzą tancerze ognia.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?