Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gołąbki z Brzeźnia na targach w Kielcach [ZDJĘCIA]

Redakcja
Gołąbki z Brzeźnia na targach w Kielcach
Gołąbki z Brzeźnia na targach w Kielcach LGD Szlakiem Sieradzkiej E-ski
Gołąbki z Brzeźnia na targach w Kielcach. Lokalna Grupa Działania „Szlakiem Sieradzkiej E-ski” uczestniczyła w VI Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki „Agrotravel 2014” w Kielcach.

Gołąbki z Brzeźnia na targach w Kielcach. Lokalna Grupa Działania „Szlakiem Sieradzkiej E-ski” uczestniczyła w VI Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki „Agrotravel 2014” w Kielcach.

Gołąbki, nalewki i ciasta

Nie zabrakło oferty atrakcyjnego wypoczynku na wsi, jarmarku rękodzielnictwa i wyrobów artystycznych a także degustacji potraw regionalnych .
- Targi trwały trzy dni. Nasze Stowarzyszenie zakwalifikowało się na wszystkie dni targowe - mówi Monika Chudzia, kierownik biura Lokalnej Grupy Działania „Szlakiem Sieradzkiej E-ski”. - Pierwszego dnia na stoisku LGD wystawiła się gmina Goszczanów. Natomiast w pozostałe sieradzkie starostwo oraz gmina Sieradz oraz gmina Błaszki. Cieszymy się że tyle gmin z całego powiatu mogło wziąć udział w tak popularnych targach na naszym stoisku.
Na targach prezentowane były produkty regionalne przygotowane przez kobiety z kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń z terenu gmin Brąszewice, Brzeźnio, Wróblew i Złoczew. Panie ze Stowarzyszenia „Nasza przyszłość” z Brzeźnia przygotowały 3 rodzaje gołąbków (ziemniaczane, z kaszą i grzybami oraz tradycyjne), bigos po cygańsku, rolady ze skwarek, boczku i serowe oraz całą gamę ciast. Natomiast Emilianów przygotował nalewki, ciasta oraz ozdoby świąteczne. Zaś Barbara Kucharczyk ze Złoczewa zaskoczyła wszystkich przepięknym rękodziełem w formie ozdobnych gwiazd. Kobiety ze Stowarzyszenia „Aktywne Kobiety z pasją” z gminy Wróblew przygotowały ciasta, sałatkę chrzanową, pierogi z kapustą i grzybami, biała kiełbasa z kapustą, żurek z jajeczkiem, jajka faszerowane oraz smakołyki do święconki: baranki pieczone z masła oraz babeczki. A Godynice przygotowały trzy rodzaje nalewek: wiśniówka, pigwówka i cytrynówka. Dodatkowo ciasta, wiejski chleb ze smalcem oraz wędliny z domowej spiżarni.
- Nie ukrywam, że nasze stoiska cieszyły się dużym zainteresowaniem. Zwiedzający mogli posmakować naszych potraw i zakupić wybrane przez siebie smakołyki - podkreśla Monika Chudzia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sieradz.naszemiasto.pl Nasze Miasto