(© archiwum)

Powrót do formy po zawale wymaga czasu. Rekonwalescencji sprzyja odpowiednia dieta – jak powinna wyglądać?

Sposób odżywiania ma istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza gdy mamy za sobą zawał mięśnia sercowego. Osoby, które doświadczyły zawału, powinny stosować się do zaleceń tak zwanej diety na serce. Wśród jej założeń znajdują się: ograniczenie spożycia produktów bogatych w cholesterol (majonez, tłusta śmietana itp.), zwiększenie podaży tłustych ryb, bogatych w kwasy omega-3, eliminacja tłustego mięsa z jadłospisu na rzecz chudego mięsa drobiowego oraz codzienne spożywanie świeżych owoców i warzyw. Dieta powinna być urozmaicona i wartościowa pod względem odżywczym.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl


Partnerem serwisu jest


Dieta i odżywianie

Komentarze (1)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!